Admin Admin
Numri i postimeve : 198 Join date : 06/05/2012 Age : 29 Location : Albania
| Titulli: Dielli se shpejti me kater pole Tue May 08, 2012 5:40 pm | |
| Kërkuesit japonezë thonë se dielli do të hyjë në një periudhë të ndryshimeve të pazakonta magnetike që mund të çojë në temperatura të ulëta në Tokë. Sipas shkencëtarëve në Observatorin e Qendrës Kombëtare Astronomike të Japonisë dhe “Riken Research Foundation”, aktiviteti aktual i njollës diellore duket si në shekullin e 17-të një periudhë të njohur si minimum i aktivitetit diellor, që shkaktoi një periudhë akullnaje të vogël. Gjatë kësaj periudhe prej 70 vitesh, akulli në Londër dhe Tamis ishte i pranishëm dhe lulet e qershisë çelën më vonë, krahasuar me Kioton. Temperaturat vlerësohet të kenë qenë rreth 2,5 gradë më të ulëta se minimumi i gjysmës së dytë të shekullit XX, periudhë ku aktiviteti i njollave diellore ishte i ulët. Hulumtuesit kanë gjetur edhe shenja të ndryshimeve të pazakonta magnetike të diellit, duke i çuar ata të besojnë se polariteti i fushës magnetike diellore në polet ka ndryshuar, dhe ai bëhet katërpolësh në maj. Një ekip hulumtuesish i udhëhequr nga Saku Tsuneta, një profesor në observator, konfirmoi se ndryshimi i polaritetit të fushës magnetike në Polin e Veriut, filloi që në korrik të vitit të kaluar. Megjithatë, fusha magnetike në Polin e Jugut, e cila duhet të ketë qenë e ndryshme me Polin e Veriut, ka mbajtur një polarizim pozitiv, i cili, sipas studiuesve, do të formojë katër polet magnetike me të dy polet të reja pranë ekuatorit të diellit. Studimi japonez ka gjetur se trendi i tanishëm i aktivitetit njollave është i ngjashëm me të dhënat e asaj periudhe të shek. XVII. Normalisht, fusha magnetike e diellit rrotullohet një herë në çdo 11 vjet. Në vitin 2001, poli magnetik i diellit ishte në hemisferën perëndimore, i orientuar me drejtim nga jugu. Ndërsa shkencëtarët e kishin parashikuar që ndryshimi tjetër do të fillonte në muajin maj 2013, sateliti i vëzhgimit diellor “Hinode” ka zbuluar se Poli i Veriut të diellit kishte filluar të lëvizë një vit më përpara afatit të parashikuar. Nuk kishte asnjë ndryshim të dukshëm në Polin e Jugut. Nëse ky trend vazhdon, Poli i Veriut mund të plotësojë dridhjet e tij në maj të vitit 2012, duke krijuar një strukturë magnetike katërpolëshe me dy qendra të reja, që janë krijuar afër ekuatorit të yllit tonë të afërt. | |
|